OSA 2. (h1/p/div/br)

F-3000
Xfegrosh
Posts: 141
Joined: 30 Jun 2009, 23:41

OSA 2. (h1/p/div/br)

Post by F-3000 » 27 Oct 2011, 23:02

Sisältö:
-Tässä osassa tutustutaan näihin XHTML-tageihin
-Esimerkki
-Miksi ääkköset ovat pielessä?!

Tässä osassa tutustutaan näihin XHTML-tageihin:
<h1></h1> (sekä h2, h3...)
<p></p>
<div></div>
<br />

<h1> </h1>
Tällä tagiparilla luodaan otsikoita (header). Väliotsikoita saa luotua tagiparin muunnoksella <h2></h2>, aina <h6></h6> asti.

<p> </p>
Kirjain p tulee sanasta paragraph, ja tätä tagia käytetäänkin tekstin automaattiseen jaotteluun. Tämä luo tyhjän rivin elementin ylä- ja alapuolelle. Mutta kahden tagiparin väliin ei tule kahta tyhjää riviä, vaan yksi. Jos haluaa luoda standardin mukaista koodia, niin tämän tagiparin sisälle ei tule "alue-tageja", kuten p, div, table. (sopiva termi hukassa)

<div> </div>
Tämä tagipari luo lohkon, jota voi käyttää niin sisällön sijoittamisen, kuin järjestelemisen apuna. Oletuksena se ei luo muuta kuin automaattisesti rivinvaihdot elementin ylä- ja alapuolelle, mutta kun käytetään tyylimäärittelyjä, niin siinä vaiheessa tämä elementti pääsee oikeuksiinsa.

<br />
Tällä tagilla luodaan rivinvaihtoja.


Esimerkki
Käyttäkäämme edellisessä osassa ollutta esimerkkiä myös tämän kanssa, lisätään siihen vain yllä mainitut tagit.

<html>
<head>
<title>Täällä on otsikkopalkki!</title>
</head>
<body>
<h1>Otsikko</h1>
Sivun
sisältö<br />
Uuutta sisältöä
<h2>Väliotsikko</h2>
<p>Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. Tämä on kappale. </p>
<p>Tämä on toinen kappale.</p>
<div>Tämä on jaottelu.</div>
<div>Tämä on toinen jaottelu.</div>
</body>
</html>

Image

Miksi ääkköset ovat pielessä?!
Tämä johtuu siitä "hauskasta" seikasta, että selaimet oletuksena käyttävät "merkistökoodauksena" länsimaista (ISO-8859-1), joka ei tunne ääkkösiä. Kerron seuraavassa osassa [<- linkki], miten voimme kertoa selaimelle että sen tulisi käyttää Unicode (UTF-8) merkistökoodausta sivua näytettäessä, jossa muodossa myös tekstitiedostot (ja html-sivut) tallentuvat meillä suomalaisilla.